Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Οι φράουλες, οι καρποί του πειρασμού και της απόλαυσης, ένα φρούτο που έχει δικό του μουσείο, στο Βέλγιο, έχουν αποτελέσει θέμα για πολλά τραγούδια, έχουν χρησιμοποιηθεί ως τίτλος σε αρκετές ταινίες και έχουν αγαπηθεί από ζωγράφους όλων των εποχών.

* Ο Manet με τον περίφημο πίνακά του ''Φράουλες'' τους εξασφαλίζει την αιωνιότητα.
* Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, οι αρχαίοι Έλληνες αλλά και οι Ρωμαίοι γνώριζαν τη φράουλα. Το επιστημονικό όνομά της, fragsris chiloensis, μας έρχεται από τα Λατινικά αλλά οι Ρωμαίοι δεν την καλλιεργούσαν στους κήπους τους ως φρούτο αλλά για να την χρησιμοποιήσουν κυρίως στην κατασκευή φαρμάκων.
* Το Μεσαίωνα θα αρχίσουν οι πρώτες καλλιέργειες της μικρής άγριας φράουλας, που ερχόταν από τις Άλπεις, η μόνη που ήταν γνωστή εκείνη την εποχή. Οι φράουλες τότε ήταν σύμβολο ευμάρειας, ειρήνης και τελειότητας της κοινωνίας και τις σέρβιραν σε μεγάλες κοινωνικές γιορτές.
* Με την υβριδοποίησή της με άλλα ευρωπαϊκά είδη και με το χρόνο, n ποιότητά της βελτιώνεται. Ωστόσο, το φρούτο παραμένει μικρό παρά το ''νέο αίμα'' που έφερε το 17ο αιώνα το αμερικάνικο είδος που ήρθε από τη Βιρτζίνια. Η πραγματική επανάσταση στην ιστορία της φράουλας θα γίνει έναν αιώνα αργότερα χάρη στα φυτά που έφερε ο αξιωματικός του ναυτικού, Φρεζιέ από τη Χιλή. Γεννήθηκαν έτσι οι πρώτες μεγάλες φράουλες που είναι και n βάση για τις περίπου 600 ποικιλίες που απολαμβάνουμε σήμερα.
* Όποια όμως και αν είναι η ποικιλία, η φράουλα θα μας παραπέμπει πάντα σε στιγμές απόλαυσης όπως αυτή στην υπεροχή σκηνή από το ''Pretty Woman'' που η Τζούλια Ρόμπερτς μαθαίνει ότι η σαμπάνια συνοδεύεται με φράουλες.
http://www.megatv.com/glykesalximies/page.asp?catid=15528&subid=20534

Δεν υπάρχουν σχόλια: